Friday, May 23, 2014

Mađarica

Sastojci:

300g pšeničnog oštrog brašna tip 400, ½ kasicice praška za pecivo, 100g maslaca, 1jaje, 100g šećera, 3 kasicice kisele pavlake.

Za kremu:
200g šećera, 500ml mleka, 60g pšeničnog oštrog brašna tip 400, 150g maslaca ili margarina, 1 kasika kakaa, 100g šećera.

Za čokoladnu glazuru:
300g čokolade za kuvanje, 200ml slatke pavlake.



Priprema:

U brašnu pomešanom s praškom za pecivo razmrvite maslac. Napravite udubljenje, dodajte šećer, jaje i pavlaku te umesite testo. Ohlađeno testo razvaljajte u četiri tanka (2 mm) jednaka lista. Dobivene listove testa pecite na okrenutoj posudi (cca 30×20 cm) na temperaturi od 200°C oko 15 minuta pa ih ohladite.

Za kremu, šećer stavite u posudu i rastopite na laganoj vatri do tamnožute boje. Dobiveni karamel zalijte mlekom, kratko kuvajte dok se karamel ne rastopi, dodajte razmućeno brašno, te kuvajte dok se ne zgusne. Ovako pripremljenu smesu stavite hladiti. Maslac sa šećerom i kakaom penasto izmešajte i umešajte u smesu od karamela i mleka.

Kremu razdelite na tri dela i premažite njome listove testa te ih slažite jedan na drugi. Lagano pritisnite i na kraju prelijte čokoladnom glazurom.

Za glazuru čokoladu izlomite te je otopite u posudi na pari lagano mešajući. Neka slatka pavlaka zakipi pa ga dodajte otopljenoj čokoladi. Skinite s vodene pare i nastavite mešati metlicom za sneg dok ne dobijete jednoličnu glatku masu.

Kad se čokoladna glazura osuši, narežite kolač na kocke.

No comments:

Post a Comment